Jednou z nejednodušších a nejlevnějších cest k dobré kávě je French press. Zapomeňte již na přežitého »českého turka«, tradičního zabijáka tohoto lahodného nápoje.
French press má několik výhod:
Nepotřebuje již žádné papírové filtry, jenž by zadržovaly oleje obsažené v kávě a které by přidávaly kávě »papírovou příchuť«
Jednoduchá a rychlá příprava, snadná údržba a mytí.
Lepší kontrola nad teplotou vody, než u obyčejných strojů na překapávanou kávu
Lepší kontrola nad chutí kávy, než v případě »českého turka«.
Jak připravit kávu v pressovači - French Press
Příprava kávy ve french pressu je velmi jednoduchá, navíc u každého kvalitního french pressu naleznete návod k použití. Přesto si pojďme trochu podrobněji popsat, jak kávu ve french pressu připravit co nejlépe a správně, aby byl výsledný nápoj lahodný.
Co je to vlastně french press? French press je konvička pro přípravu kávy, která pomocí pístu s filtrem umožňuje oddělit vytvořený nápoj od kávové sedliny, tedy logru. Většinou je nádoba french pressu vyrobena ze skla a má plastové či kovové úchyty, držáky. Neznámějšími výrobci french pressů jsou Bodum (Melior) a La Cafetiere.
Nyní se v bodech podívejme na přípravu kávy ve french pressu:
- Dejte vařit vodu - požadované množství k přípravě kávy a k tomu další vodu o objemu vašeho french pressu.
- Připravte si požadované množství kávy, nejlépe čerstvě umleté. Kávová zrna by měla být umletá nahrubo. 1 šálek kávy = jedna plná odměrka, která bývá k french pressu přiložena.
- Jakmile se voda začne vařit, odstavte ji. Naplňte french press vodou a nechte chvíli zahřát, vodu pak vylijte.
- Zbývající vodu určenou k přípravě kávy nechte zchladit na cca. 90°C, což by mělo při běžné pokojové teplotě trvat asi 30 sekund.
- Nasypte nahrubo namletou kávu do french pressu.
- Zalijte kávu horkou vodou tak, aby byla voda těsně nad namletou kávou - tím dojde ke spaření kávy. Nechte kávu malou chvíli "pracovat".
- Doplňte french press požadovaným množstvím vody a zamíchejte.
- Umístěte víčko french pressu s vytaženým pístem, aby teplo neunikalo ven. Zatím píst nestlačujte dolů.
- Po 3-4 minutách začněte pomalu stlačovat píst dolů. Píst stlačujte rovně, aby se sítko neoddálilo od stěny french pressu a káva neunikla nahoru.
- Jakmile stlačíte píst úplně dolů, můžete kávu nalévat, nejlépe do předehřátých šálků.